Шофьорът на возилото е изгасил част от пожара с пожарогасителя

Автобус с ученици от Велико Търново се запали в движение по пътя за Банско. Децата пътували  за хижа „Безбог”, когато задушлив дим обхванал купето. Благодарение на бързата намеса на шофьора и учителите, децата са изведени от автобуса невредими, но много уплашени.

 

В автобуса, собственост на разложка фирма, пътували 30 деца и 10 възрастни. В района на Предел обаче кабината на рейса се изпълнила с дим. В този момент повечето от децата били заспали.

 

„Първо усетихме миризма на изгоряло, след което аз се огледах около себе си и приятелката ми беше потънала в дим като по филмите”, каза Теодора Гърбова, ученичка.

 

„Аз много не разбрах, защото в този момент бях заспал на седалката и просто изведнъж всички започнаха да казват: „Ставайте, излизайте от автобуса бързо”. Появи се някакъв странен дим, миришеше гадно и по-най-бързия начин се опитахме да излезем”, разказа ученикът Радослав.

 

На помощ на учениците се притекли учителите и шофьорът на автобуса.

 

„Пушеше отзад силно, но той хвана човекът пожарогасителя, загаси го веднага, така че мисля, че беше само малка тръпка, която преживяха децата и сега чакаме от същата фирма да ни пратят автобус”, обясни преподавателят Виолета Богданова.

 

„Спукан маркуч на маслото, който е попаднал на гърнето на изпускателните тръби и така” – обясни случилото се Димитър Докин, шофьор на автобус.

 

Последният технически преглед на автобуса е преди три месеца. А ваканцията за децата ще продължи въпреки инцидента.