След сигнал за конфликт на интереси бяха замразени близо 6 млн. лева държавни пари

Няма да има още оставки след скандала с подпомагането на българско кино и замразените над 6 милиона лева държавни пари. Това каза директорът на Националния филмов център. 

 

Поводът е сигналът за конфликт на интереси, показан преди дни в Новините на Нова. Припомняме, че участничка в конкурса за подпомагане на сценарии подаде жалба до съда и така блокира финансирането.

 

След като разкрихме как директорът на Националния филмов център Георги Чолаков уговаря сделка от името на доскорошната си фирма “Геополи“. Въпреки че няма право да управлява фирми, той реши да говори пред медиите. Чолаков заяви, че не той назначава 9-членната комисия, която определя чий сценарий за филм ще спечели подпомагане.

 

Последва война от словесни нападки между Чолаков и Росица Караджова, глухото момиче от Байландо, което подаде сигнала за конфликт на интереси още преди оценките. Беше пуснат запис, в който всички от комисията на конкурса определят филмовия сценарий на Росица като слаб. Според момичето утвърдените в киногилдията допускат до държавните пари продуценти единствено от своя кръг. Това предизвика реакцията на кинокритици и режисьори.

 

„В Италия за голям бокс офис продуцентите получават огромна сума като бонус, в Румъния дават повече пари на режисьорите, които са спечелили повече награди на големи фестивали. Т.е. талантливите е нормално да снимат, а тези които нямат добри проекти да снимат по-рядко”, казва режисьорът Виктор Чучков.

 

Съдът ще разгледа жалбата на Росица и ще се произнесе има ли или няма конфликт на интереси в подпомагането на сценарии. Едва след това парите могат да бъдат разблокирани. Освен оттеглянето на шефа на комисията Евгени Михайлов, до този момент никой от Националния филмов център не е подал оставка заради скандала.