„Орлите” ще бъдат поставени в плейофите за влизане в най-комерсиалния турнир

Лудогорец успя да се класира за плейофите в квалификациите за Шампионската лига. „Орлите” си осигуриха поне още осем мача в евротурнирите. Дори и да загубят в следващия кръг, те ще продължат в групите на Лига Европа.

 

Миналата година Лудогорец пак стигна до този етап, но тогава за съжаление трябваше да се изправи срещу много сериозен съперник – швейцарския Базел. След две загуби – с 2:4 в София и 0:2 на стадион „Санкт Якоб” разградчани напуснаха най-престижната надпревара. Късметът не беше на тяхна страна, а и ниският им коефициент изигра своята роля в жребия. Този път обаче нещата са различни.

 

Лудогорец ще е поставен в четвъртия квалификационен кръг. Благодарение на страхотното си представяне миналата година и победите срещу Лацио, ПСВ, Динамо Загреб и Черноморец Одеса, тази година коефициентът на клуба е 18,125 – което по първоначални сметки отново нямаше да стигне за това клубът да си осигури по-лек жребии, но ситуацията се стече по възможно най-добрия начин за момчетата на Георги Дерменджиев след доста изненади в останалите срещи.

 

От отборите, които се очакваше да са поставени в плейофа, се класираха четири от петте. Отпадна само Селтик, което отвори една позиция в схемата. Тя трябваше да бъде заета от някой измежду непоставените, сред които Лудогорец е трети в подреждането. Преди него бяха Спарта Прага и Динамо Загреб. Чехите обаче отпаднаха след драма срещу Малмьо, след като спечелиха първия мач с 4:2, но на реванша в Швеция паднаха с 0:2 и се простиха с надпреварата. Хърватите пък бяха отстранени от датския Олборг след загуба на "Максимир" с 0:2. Те бяха спечелили с 1:0 първия двубой, но това се оказа недостатъчно.

 

Преди жребия за плейофния кръг на квалификациите за влизане в Шампионската лига, евентуалните съперници на разградчани за влизане в групите ще бъдат Малмьо (Швеция), Олборг (Дания), Легия (Полша), Марибор (Словения) и Слован Братислава (Словакия).

 

Лудогорец пък е в челната петица на жребия заедно с ФК Залцбург (Австрия), Стяуа Букурещ (Румъния), АПОЕЛ (Кипър) и кошмарът на Левски и Литекс – БАТЕ Борисов (Беларус).

 

В нешампионския поток (в който участват отбори от първенства, които имат повече от една квота за турнира и не се класират директно) ще участват Арсенал (Англия), Порто (Португалия), Зенит Санкт Петербург (Русия), Байер Леверкузен (Германия), Наполи (Италия), Атлетик Билбао (Испания), Лил (Франция), Копенхаген (Дания), Стандарт Лиеж (Белгия) и Бешикташ (Турция).

 

Всички те ще се борят за място в лигата на богатите, като преди това Лудогорец ще трябва да се съсредоточи върху следните 5 съперника:

 

НК Марибор

Брой участия в груповата фаза: 1 (последно през 1999/2000)

Сезон 2013/14: 1/16 финал в Лига Европа

Най-добро представяне в Шампионската лига: Групова фаза (1999/2000)

 

Легия Варшава

Брой участия в груповата фаза: 1 (последно през 1995/96)

Сезон 2013/14: Групова фаза в Лига Европа

Най-добро представяне в Шампионската лига: 1/4 финал (1970/71; 1995/96)

 

Слован Братислава

Брой участия в груповата фаза: 0

Сезон 2013/14: Втори квалификационен кръг за ШЛ

Най-добро представяне в Шампионската лига: Втори кръг (1970/71; 1992/93)

 

Малмьо

Брой участия в груповата фаза: 0

Сезон 2013/14: Трети квалификационен кръг за Лига Европа

Най-добро представяне в Шампионската лига: Финалист (1978/79) – Шведите губят решителния мач срещу Нотингам Форест с 1:0.

 

Олборг

Брой участия в груповата фаза: 2 (последно през 2008/09)

Сезон 2013/14: Втори квалификационен кръг за Лига Европа

Най-добро представяне в Шампионската лига: Групова фаза (1995/96; 2008/09)

 

Жребият ще се тегли в 13:00 часа българско време в централата на УЕФА в Нион.

 

Автор: Рой Хил