Предварителните резултати сочат, че за него са гласували над 60% от имащите право на глас

Новият турски президент е Реджеп Таип Ердоган. Още на първия тур досегашният премиер е получил повече от 60 процента от гласовете, сочат предварителните резултати. 53 милиона души имаха право на глас на първите преки президентски избори в Турция.
 
Още по време на предизборната си кампания, Ердоган заяви, че се надява да изпълни мечтата си за „нова Турция”. Обичан от привържениците си и обвиняван в политически Ислям и нетолерантност от критиците си, премиерът обеща да промени Турция. Анализатори смятат, че неговата победа ще засили вълната на консерватизъм. След като гласува в Истанбул, Ердоган заяви: 
 
„Беше напрегната и вълнуваща кампания. Мисля, че хората имаха възможност да преценят, защото Турция трябва да вземе важно решение, което ще помогне на демокрацията.”
 
По улиците на Истанбул, гласоподавателите казват, че изборите не отразяват истинската воля на избирателите. 
 
Ердоган се изправи срещу почти неизвестни кандидати - дипломат, подкрепен от опозиционната коалиция и кандидатът на прокюрдската лява Народна демократична партия. Те обаче останаха далеч зад него. 
 
Ердоган вече обеща, че като президент ще промени конституцията, за да даде повече правомощия на президентската институция. Досега предшественикът му имаше предимно церемониална роля.