От общо 20 зоопарка у нас сам пет имат лиценз

Преди дни ягуарът Алонсо избяга от Ловешкия зоопарк и бе убит от ловци. Предстои да бъде препариран и изложен като експонат в музей. Потерята авджии, която го издирваше, се кълне, че не е имало начин да го упои и спаси. Смъртта му обаче предизвика много въпросителни около мерките за безопасност и състоянието на зоопарковете в България. Оказва се, че само пет от тях имат лиценз. Останалите работят на ръба на закона.

 

Ако нямаш лиценз за цигари и алкохол и ги продаваш в търговския си обект, със сигурност ще бъдеш глобен. Ако обаче лицензът на зоопарка ти е изтекъл, оказва се, можеш да работиш без проблем.

 

„Държавата е изключително пасивна в решаването на този проблем, просто защото може би така е по-лесно. Зоопарковете са собственост на  общините и държавата като че ли не иска да се конфронтира с кметовете на общините”, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”.

 

В България има общо 20 зоопарка. 15 нямат лиценз, защото не са го подновили. Причината -липса на естествена среда за животните. Бетон вместо трева. Решетки вместо ограда. От Екоминистерството само им разписват препоръки, които те полуизпълняват, защото пари няма.

 

„По закон лицензант е министърът на околната среда. Ако не отговарят на изискванията, могат да дадат предписания, които да бъдат изпълнени за срок не по-дълъг от две години”, заяви Гечев.

 

Лицензът на Ловешкия зоопарк също не е подновен. Изтекъл е преди година. Докато Екоминистерството не отговаря директно, един ягуар избяга и е мъртъв. Заради неотстранени, а предписани мерки за безопасност.

 

След бягството на Алонсо МОСВ отправи четири задължителни препоръки към зоопарка – първо, да си набави пушка с далечен обсег, второ – гледачът, изпуснал Алонсо, оттук нататък да гледа птици, трето - да бъдат поправени пробойните в оградата и четвърто – да държи връзка със специалист по залавяне на диви животни в естествена среда.

 

За да ги изпълни, Ловешкият зоопарк има два месеца. Резултатите заключват също така, че един работник е виновен за бягството на Алонсо. Оказва се, че били двама.

 

След инцидента директорът на парка Феодор Вацов вече е сериозно притеснен за бъдещето на зоопарка. Този път може и да го затворят. Казва, че вече имат пари, за да оправят пропуските и до 2020 ще направят всичко, за да живеят дивите котки в естествена среда. Дали Ловешкият зоопарк ще стане като този в Рим и майката на Алонсо ще доживее блажени старини, предстои да разберем.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.