Срещу Беркант Барзат се обявиха и ГЕРБ, и БСП

Върховният административен съд потвърди назначаването на спорния председател на Районната избирателна комисия в Кърджали. Срещу избора на представителя на ДПС реагираха и ГЕРБ, и БСП. Опасенията им са, че той може да манипулира резултатите, след като на евроизборите беше замесен в скандал със сплашване на членове на секционна избирателна комисия.

Още по темата

 

Беркант Барзат е юрисконсулт в общината в Кърджали. Председателският му пост в районната избирателна комисия е второто му участие в нея след евровота през май. Тогава той беше обвинен, че като секретар на РИК е нахлул в изборна секция и е заплашил членовете й със смърт.

 

Сигналът срещу Барзат е подаден от ГЕРБ. Те не вярват, че той може да ръководи изборния процес.

 

„Това е въпрос на морал. Всички видяха, имаше и полицаи. Продължавам да се притеснявам за това дали ще има честни, спокойно и неманипулирани избори в област Кърджали”, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ.

 

„Това, дали ще е Беркант, дали ще е някой друг, за нас няма значение, въпросът е да не е
от ДПС
. За съжаление ГЕРБ и ДПС са се разбрали, че председателят в Кърджали ще бъде от ДПС”
, заяви Милко Багдасаров от БСП.

 

Председателят на Районната избирателна комисия заяви, че ще направи всичко, което зависи от него вотът на 5 октомври да е честен и обясни, че няма как да манипулира резултатите.

 

„Нямам и тази власт, като председател на РИК. Все пак, както знаете, РИК е с 15 членове и там всичко се взема с решение, което е с две трети”, посочи Беркант Барзат.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов