Политическата нестабилност и разединението са по-опасни според лидерите на ГЕРБ и БСП

Лидерите на двете водещи партии изразиха мнение, че Русия не е заплаха за сигурността на България.

 

„Голямата заплаха за България не е Русия, а разединението в обществото, политиците, сред гражданите”, заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Седмицата” на Дарик.

 

„По отношение на външната политика стана ясно, че това е една голяма глупост и провокация с тази милитаристична терминология. България няма нужда от това. България трябва да изпълнява своята последна приета от парламента стратегия, докато не се проведе парламентарна дискусия за промяната в тази стратегия. България трябва да бъде фактор на стабилност и мост между Изтока и Запада, а не да ни набутват в някакви елементарни номера на русофобия”, отбеляза Миков. Коментарът му идва след събитията около оттегления вариант на публикуваната от Министерството на отбраната „Визия: 2020”, в която Руската Федерация се посочваше като заплаха.

 

„БСП държи както на приятелските отношения със съседите, така и с Русия, при съобразяване, че сме членове на ЕС. Всъщност Евросъюзът още не е променил своите виждания за отношенията си с Русия и това, което се случва сега в Украйна, това засилване на противопоставянето, ще нанесе колкото вреди на България, толкова вреди и на Европа”, отбеляза Миков. Той призова и да не се бави повече проектът за газопровод „Южен поток”, който означава „работни места и ползи за България”.

 

Служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча от своя страна лидерът на най-голямата дясна партия по повод формулировката в доклада на МО. И според Бойко Борисов Русия не е заплаха за България.

 

„Аз съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политически партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020. Считам, че Русия не е заплаха за България. Руските пазари са изключително важни за нашата икономика, за нашето селско стопанство и нашите културно-исторически връзки, които имаме с Русия, изобщо не дават възможност за подобни коментари”, посочи Борисов.

 

„За съжаление една година напред няма да бъде разрешен износът на месо. Туризмът също е важен. Той заема много важна част в нашата икономика и парите в хазната идват от туристическия бранш. Заплахата за България идва от политическата нестабилност”, допълни той.

 

„Южен поток” е изгоден за България. Проектът обаче трябва да бъде реализиран прозрачно и според европейските изисквания. Ако ГЕРБ дойде на власт, ще възобнови работата по него при тези условия, стана ясно още от включването Бойко Борисов от Брюксел. Лидерът на ГЕРБ е там за участие в среща на ЕНП.

 

Източник: Dariknews.bg