Всяка година хиляди млади хора у нас избират да продължат образованието си зад граница

Всяка година хиляди млади хора от цялата страна избират да продължат образованието си в чужбина. Кандидатстудентската кампания на университетите в Западна Европа вече започна и тази година има нови правила за прием.

 

Казват, че от кризата в България има два изхода - Терминал 1 и Терминал 2. За много млади хора това може да се окаже вярно, поне що се отнася до образованието им.

 

Димитър проучва заминаването си за университет в Германия година преди да е завършил училище. „Насочвам се към чужбина, защото има повече перспективи. Дали е сигурно, предстои да видим”, казва той. Ако Димитър и семейството му изберат да той учи в Германия, добрата новина е, че там отпаднаха университетските такси във всички провинции.

 

Но това не означава, че няма такси за живот. Всяко едно семейство трябва да прецени как да инвестира”, коментира организаторът на "Отворени врати за образование в чужбина" Бистра Илиева.

 

Другата популярна дестинация за бъдещи студенти е Великобритания. „Има спекулации, че при заемите и кредитирането във Великобритания има проблем. Казваме отговорно, че младите хора, които кандидатстват, няма да имат проблем по кредитиране на тяхната учебна такса”, уверява Илиева.

 

Промени има и при кандидатстването за университет и в други държави и е добре абитуриентите да се запознаят предварително с всички условия и да направят най-добрият за тях избор.