Според АПИ проблем с текущото зимно поддържане няма да има

Държавата привършва парите. Това обяви в Пловдив вицепремиерът Екатерина Захариева. Според нея бюджетът е почти на червено, като е застрашено самото функциониране на държавата.

 

Примерите - средствата няма да стигнат за плащането на някои социални добавки като майчински, детски и помощи за най-бедните. Пари за пенсии, обаче, ще има. Няма средства за зимната подготовка на пътищата в цялата страна.

 

Захариева заяви, че 78% от бюджета на регионалното министерство са били похарчени  още до началото на лятото. Спрени са неотложни ремонти и през зимата голяма част от пътната инфраструктура, включително и участъци от магистралите, ще са  опасни за шофиране.

 

„Изобщо не става въпрос за някакви непредвидени разходи, а за нормалното функциониране на държавата. Няма средства за подготовка на пътищата за зимата. Няма средства да се разплатим с фирмите, които са извършили дейности. Функционирането на цялата държава е застрашено. Липсват пари за социални дейности. Там са предвидени средства. Увеличени са заплатите на служителите в МВР, без да са осигурени необходимите 160 милиона за това. Така че да увеличаваш заплати без да си ги осигурил в бюджета е малко странно”, каза Захариева.

 

Според директора на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров, проблем с текущото зимно поддържане няма да има, тъй като то се плаща от бюджет 2015 г. 

 

"Ако не подготвим пътната мрежа за зимния период, поддръжката ще излезе много по-скъпа и напролет пътната ни мрежа ще бъде рухнала”, предупреди инж. Лазаров. 

 

Той обясни, че няма да бъдат завършени големи инфраструктурни проекти, както и ремонтите, започнали вследствие на проливните дъждове това лято. Тези ремонти ще останат недовършени или неразплатени. Нужни са 15 милиона за текущи ремонти и още толкова за завършване на големите инфраструктурни обекти. Недостигът в АПИ за тази година е 78 милиона

 

"Освен че няма средства за подготовка на пътищата за зимата, нито да се разплатим с фирмите, които са извършили дейности, имаме и две спрени програми, които все още не са възстановени”, каза от своя страна вицепремиерът Захариева.