По Е-79 премина и чудодейна икона от Мелник

Водосвет за здраве, за да спрат тежките катастрофи с жертви по Е-79 между Кресна и Симитли бе отслужен днес в Кресненското дефиле.

 

Водосвета отслужи Неврокопският митрополит Серафим и още шестима свещеници от района. Негово Високо преосвещенство поръси със светена вода пътя, по Е-79 върху пикап премина и чудодейна икона от Мелник, предаде БГНЕС.

 

Идеята за водосвета е отпреди два месеца на кмета на Симитли Апостол Апостолов, след като на 11 юли тази година при сблъсък между микробус на туристическа фирма и паркиран тир, загинаха четирима туристи на връщане от почивка в Гърция. "Идеята бе осъществена днес по обяд, след като се изчака подходящият момент според църковните канони", обясни Апостолов.

 

Докато се изчакваше това подходящо време, в понеделник вечерта край Симитли стана нова жестока катастрофа. 29-годишен мъж от село в общината изгоря, а друга 42-годишна жена от град Елена загина на място заради каруца без светлини, управлявана от три малолетни деца. "Трябва да призовем божията помощ, за да спре това безумие по пътищата, при което загиват хора", каза Апостолов.

 

Докато очакваше да пристигне шествието с чудодейната икона "Покров Богородичен" от град Мелник, началникът на групата за тежки престъпления по пътищата Данаил Стоицов съобщи тревожната статистика за тежките катастрофи по Е-79.

 

От началото на годината до днес в участъка от КПП "Бело поле" край Благоевград до ГКПП "Кулата-Промахон" и път II-19 от Симитли до Гоце Делчев и ГКПП "Илинден-Ексохи" са станали 41 тежки пътнотранспортни произшествия. При тях са загинали 15, а са ранени 64 участници в движението. Само за три месеца от юни до началото на месеца в дефилето са станали седем ПТП-та с четирима загинали. 

 

Чудодейната икона пристигна при Кресненските ханчета в 12.15 часа, след като премина върху пикап от Мелник до Кресна. Сутринта в Кресна също бе отслужен водосвет. Вторият бе отслужен при паметника на Кресненско-Разложкото въстание в дефилето.

 

След молебена и поръсването на ГП Е-79 иконата отпътува за Симитли. Там в момента в местния храм се отслужва също водосвет. Чудодейната икона ще остане в Симитли в продължение на 4 дни. Докато се очакваше пристигането на шествието с иконата, само в рамките на 30-ина минути, трима водачи изпревариха на непрекъсната осева линия и бяха санкционирани от патрула на КАТ-Пътна полиция.