Тя обеща нулева толерантност към финансовите измами

По-сериозен контрол върху разходите на обществените средства и нулева толерантност към финансовите измами. Това обеща кандидатът за европейски комисар Кристалина Георгиева. Пред три комисии на Европарламента в продължение на три часа тя отговаряше на въпроси по бъдещия си ресор - бюджет и човешки ресурси. 

 

Изслушването на Георгиева мина, след като повече от половината комисари вече бяха препитани. Двама от тях засега не получиха зелена светлина. На второ изслушване бе изпратен британският кандидат Лорд Хил, а решението за спорния испанец Мигел Каньета е отложено за другата седмица. Кристалина Георгиева бе изслушана в същата зала, където преди това на разпит бе подложен французина Пиер Московиси. 

Още по темата

 

”Същността на работата ми е да съчетава ресурсите с приоритетите и да държа строга сметка за всяко евро. Както аз, така и моите колеги трябва да отговаряме убедително на два въпроса - как сме вложили и похарчили парите на гражданите, за да помогнем на хората и икономиката и правим ли всичко възможно, за да осигурим сигурност и самочувствие за работа на нашите служители”, заяви Георгиева. 

 

На провокативните въпроси тя показа и чувство за хумор. Джонатан Арнот от евроскептичната британска Партия на независимостта попита Георгиева дали ще съкрати администрацията на Евросъюза, която вече надхвърлила  числеността на британската армия.

 

"Това ме кара да се тревожа за размера на британската армия”, отговори Кристалина Георгиева. 

 

Българският кандидат за еврокомисар отговори на 45 въпроса за три часа. Още докато говореше пред евродепутатите, журналисти и политици писаха в Туитър, че това е било най-силното представяне досега от всички кандидатури. 
 

Кристалина Георгиева обеща нулева толерантност към измамите с европейски средства и ги определи като посегателство срещу целия европейски проект. Прозрачността е най-добрия начин, по който можем да защитим парите си от злоупотреба, смята тя. Дали Кристалина Георгиева е убедила евродепутатите се очаква да стане ясно по-късно тази вечер. 

 

Репортер: Антоанета Николова