Не виждам мандат на Бойко Борисов да бъде премиер, посочи още Радан Кънев

„Егото, личните чувства и лични амбиции не трябва да попречат на България да има правителство”, категорично заяви Радан Кънев от Реформаторския блок в студиото "Новите 240" след проведените предсрочни парламентарни избори.

 

„Чух доста излишни реплики, които ще подминем с мълчание. Няма да отговаряме на заяждане. Но трябва да погледнем два факта – не знаем резултатите от изборите, вотът от чужбина, които най-често е за три партии – ГЕРБ, ДПС и РБ. Ако няма мнозинство вдясно от центъра, Борисов трябва да прочете сигналите на избирателите – че еднопартиен режим на ГЕРБ е далеч от разбиранията им. При настоящите резултати двупартиен режим не е възможен. Българите очакват власт, а не хора, които постоянно да се джафкат и да влизат в цикъл от избори в избори”, допълни той.

 

„Много комбинации са възможни. Коалиция между ГЕРБ и БСП също е възможна, но е политически трудна. Този резултат показва, че много изибиратели от дясното пространство искат да се върви по нашата предизборна платформа. Предлагаме двугодишен кабинет. Очевидно е, че 4-годишен е невъзможен за дясно мнозинство. Този кабинет трябва да има много ясна реформаторска промяна. Ние искаме реформа в правосъдието, администрацията, нови правила в икономиката”, завърши представителя  на Реформаторския блок.

Още по темата

 
"Реформаторският блок взе двоен резултат на това, което ни се предричаше. Българите гласуваха за коалиция, категорично против еднопартийно управление", заяви Кънев. Той заяви, че е очаквал този резултат за Реформаторския блок, но знаел, че те можели много повече. Кънев заяви, че си обяснява резултата на блока с позиционирането на РБ, което отговаряло на очакванията на българите - кратък мандат, ясна реформаторска програма, нови хора в изпълнителната власт. "Получихме много голяма подкрепа с тази програма и нямаме право да я предадем. От тук нататък преди да видим гласовете от чужбина, които ще бъдат само за ГЕРБ, РБ и ДПС, не може да прогнозираме кой ще бъде вътре в парламента, нито какво е съотношението на силите", коментира той.
 
"ГЕРБ се представи далеч под амбициите си, а най-вероятно БСП няма да бъде втора политическа сила. Една моя стара прогноза, че БСП тръгва по пътя на небитието ще започне да се сбъдва", коментира Радан Кънев.