Резултатите поставят въпроса защо избирателят реши да накаже БСП, а да награди ДПС

Минималната разлика между БСП и ДПС и битката за второто място се превърна в една от основните интриги на изборната нощ.

 

Резултатите автоматично поставят въпроса защо избирателят реши да накаже БСП, а да награди ДПС при положение, че и двете партии излязоха от едногодишното управление, по време на което министри и депутати живяха зад заграждения.

 

Парадоксът е, че БСП губят драстично и хората, които са гласували за тях, се топят от 950 000 на предишните предсрочни избори на под половин милион. Причината е ясна  –  това е шамарът заради управлението през последните месеци.

 

Не е ясно защо този негатив не се носи и от партньора. От ДПС не само не получават шамар, те на практика са погалени от избирателя и трупат 20% повече гласове. 

 

На похвалата, че вече ДПС печели ромските гласове, лидерът на АБВ постави въпроса: „С какво са спечелени тези гласове - с политика или с нещо друго?” 

 

И друго, с което безспорно ДПС дава знак е, че вече са почти втора политическа сила. Докато в предишното управление можеше да ги наричаме „малкият партньор”, то днес те са наравно с БСП. Вероятно съзнавайки своята мощ, от ДПС поискаха да се оттеглят от предишното си семейство и защо не да търсят път към нова любов. А заявката за това беше дадена още снощи.

 

На фона на коментарите, че след снощи има предимно големи губещи и малки победители, всъщност големият победител се оказа ДПС. От партията бяха съвсем наясно с това, за да може още преди да са излезли окончателните резултати, да направят уговорката, че без тях едва ли ще има стабилно правителство.

 

„Думите ми, че без нас няма да се състави мнозинство, да се четат не като заявка за вечно участие във властта (…) Народното събрание без ДПС е трудно”, заяви Лютви Местан.

 

И докато спечелилите пресмятаха колко печелят, губещите намираха ползи и в загубите си .

 

„Съжаляваме ли? Вижте, политиката не е нещо, в което човек трябва да изпитва съжаление. И както се пее във френския шансон: „Не съжалявам за нищо!” Горчивият опит е много ценен”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. 

 

Оказа се, че ДПС има специални умения – да излиза от кризи без щети. ДПС успяха да активизират не само гласове у нас, но и зад граница. Същата тази активност зад граница за малко не размести пластовете, така че ДПС да се окаже на второ място. А на БСП им се наложи да преспят с тази мисъл. 

 

И докато ДПС започнаха със заявка за осигуряване на стабилност при евентуална коалиция, левицата гледаше да избягва тази дума