Според медиите акцията е започната по обвинения в нелегално подслушване

Полицията в Анкара е претърсила домовете на 18 висши полицаи днес рано сутринта. Това е част от нова операция срещу полицейските сили, информира турският вестник "Заман", цитиран от БГНЕС.

 

Акцията вероятно е била насочена срещу началници от разузнавателното звено на полицията. Както и при предишни подобни операции, обвиненията срещу тях не са ясно формулирани от страна на полицията. Според медиите операцията е започната по обвинения в нелегално подслушване.

 

Домовете на бившия началник на отдела по разузнаване към националното управление на полицията Йомер Алтъпармал и Локман Кърджълъ, който е бивш заместник-началник на полицията в Анкара, са сред претърсените според медиите.

 

В понеделник вечерта потребител в Туитър с псевдоним "Фуат Авни" съобщи, че операцията рано сутринта във вторник ще бъде насочена срещу началници от разузнавателното звено на националното управление на полицията. Той казва още, че Кърджълъ и Алтъпармак ще бъдат задържани. Смята се, че Фуат Авни е висш представител на държавата и тайно съобщава вътрешна информация от правителството. В момента той има нов профил в Туитър.

 

Десетки полицаи бяха задържани по-рано тази седмица като част от операция, подобна на тази през юли и август. Четирима полицаи останаха в ареста. Антиполицейските операции, които започнаха по обвинения в шпионаж и незаконно подслушване, се смята, че са отмъщение на правителството за разследването за корупция, станало известно на 17 декември. Десетки хора бяха задържани, включително бизнесмени, близки до правителството, висши чиновници и синовете на трима министри от онова време.

 

Операции има и срещу религиозното движение "Хизмет", което според президента Реджеп Ердоган представлява "паралелна структура". Ердоган обвинява движението в заговор за неговото сваляне от власт. "Хизмет" отрича обвиненията.