"Нашата цел е за постигнем временно споразумение за зимата", обясни Гюнтер Йотингер

Преговорите в Брюксел между Русия и Украйна в опит да се реши проблема с газа ще продължат цялата нощ, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес и БГНЕС.

 

"Преговорите ще продължат до късно през нощта. В случай на споразумение е предвидена пресконференция утре в 08.30 часа местно време. Надявам се, че това ще е последната ни среща", заяви комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер след разговора си с украинския министър на енергетиката Юри Продан и ръководителя на украинската компания "Нефтогаз" и преди срещата си с руския министър Александър Новак и ръководителя на "Газпром". Той оцени шансовете за успех на тези преговори на 50%.

 

"Нашата цел е за постигнем временно споразумение за зимата, което да осигури доставките на руски газ през Украйна, закупен от ЕС до края на март 2015 г.", уточни той. Йотингер подчерта, че съществуват още препятствия, които трябва да бъдат решени. Такива са уреждането на неплатените сметки на Украйна към Русия и въпроса за авансовото плащане при покупката на газ.

 

"Газпром" прекъсна през юни доставките на газ за Киев, който след идването на проевропейска власт в Украйна, отказва да приеме вдигането на цената от Москва. Йотингер подчерта, че Украйна има огромни проблеми с плащането и практически е в невъзможност да се разплати.