Две семейства - две различни версии

 

Преди няколко седмици ви разказахме за семейството на Стефи и Патрик. Родителите имат свое дете, но решават да осиновят. Твърдят обаче, че за да го направят, са им поискани 15 000 евро. Междувременно бебето вече има нов дом. Осиновителите му се свързаха с екипа ни, за да разкажат своята версия за случилото се.

 

В края на миналата година Стефка започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. След няколко месеца решава да осинови едно от децата. Твърди, че е от ромски произход и болно от сифилис. Разказва също, че заради проблемите си, детето често е било избягвано от другите доброволци. Според българските закони обаче осиновителите нямат право да избират дете. 

 

Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро. Пари имат, но са категорични, че живот не се купува.

 

Достъпът до дома им е забранен. От месеци не са виждали детето. 

 

Деян и Желязка 13 години се опитват да имат собствено дете. През септември миналата година решават, че ще осиновят. Твърдят, че нещата са се случили за година, защото много добре са обмислили характеристиките на детето, което търсят. Не са имали претенции нито към месторождение, нито към произход. Единственото условие е било да няма характерни ромски черти.

 

В документите е записано, че произходът на детето е неизвестен. А болестта от сифилис, твърдят, че е излекувана.

 

Опитват се да забравят за случая. Твърдят, че са се решили на разговор с нас, за да изчистят своето име и това на хората, които са им помагали при осиновяването. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.