Ще бъде открито производство по несъстоятелност на банката

 

Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД. 

 

Предстои да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на банката. Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще бъде уведомен за подаденото искане до компетентния съд с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик. До назначаването на синдик, квесторите на КТБ Станислав Георгиев Лютов, и Елена Здравкова Костадинчев ще  продължат да упражняват правомощията си.

 

Заключението на одиторските фирми бе, че дупката в КТБ е в общ размер на над 4,2 милиарда лева. От представените от квесторите данни е видно, че  към края на септември  отрицателната стойност на собствения капитал на КТБ е в размер на минус 3 745 313 хил. лв., както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания съгласно европейските регламенти. 

 

След датата на поставянето на банката под специален надзор до 31.10.2014 г. включително, в КТБ са постъпили уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия. Към края на октомври прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1 183 714 хил. лева, а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 055 хил. лева.

 

Дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30.09.2014 г. би се подобрил само с 161 468 хил. лева в резултат на обезценки, които биха били освободени  по погасени изцяло или частично задължения към банката, в резултат на направените волеизявления за прихващане на посочената по-горе стойност. В резултат, собственият капитал на КТБ би останал отрицателна величина. Съгласно закона БНБ задължително отнема издадения лиценз на банката поради неплатежоспособност, когато установи, че собственият й капитал е отрицателна величина.

 

От БНБ уточниха, че Управителният съвет на БНБ е  възложил на представителя на централната банка в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи фондът или назначеният от него синдик на КТБ да сключи договор с юридическо лице, което да проследи извършените операции с активи на КТБ, довели до достигане на собствения й капитал до отрицателна величина и до отнемане на лиценза на банката.

 

От  днес на страницата на БНБ в интернет е публикуван на английски език докладът „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД”, който бе внесен в Народното събрание от името на УС на БНБ. Документът е изпратен до президента на Европейската комисия, президента на ЕЦБ, както и до всички посолства на страните от ЕС и на евроатлантически партньори.