Фондът ще започне изплащането от 4 декември, напълно депозитите до 196 000 лева за един вложител

 

Няколко месеца след началото на кризата, БНБ отне лиценза на закъсалата банка. След седмици лутане БНБ най-накрая реши - взима лиценза. Вложителиге ще могат да вземат само до 100 000 евро. Най-важният въпрос: „От кога?”


Управителният съвет на Централната банка се произнесе и за препоръката на депутатите да сключи договор за международно проследяване на парите в КТБ. БНБ нямала право заради европравилата, но предлага на Фонда за гарантиране на влоговете или на синдика на КТБ да подпише такъв договор, за да се разбере защо банката е в това състояние.


Фондът ще започне изплащането от 4 декември, напълно депозитите до 196 000 лева за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката - главница и лихвите, натрупани до днес.


Фондът ще информира вложителите за обслужващите банки до 25 ноември вложителят следва да отиде на място в определената му обслужваща банка, където представя лична карта и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.


Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да прави заявление. Фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си.


Големият въпрос: "Ще има ли достатъчно пари във Фонда за гарентиране на влоговете?" Гарантираните депозите са 3,7 милиарда лева, а във фонда има 1,5 милиарда по-малко. Осигуряването на нужните средства минава през актуализация на бюджета, която до момента не се е случила.


Ясно е, че големите вложители, както и държавните предприятия може да пострадат. Същото важи и за болниците, които са си държали парите в КТБ.


„Каквото за всички други - това и за тях. Не е възможно да изчезнат 5% от БВП и това да няма отражение. С години ще се помни, а ако съдим по аналогични фалити в други държави, те остават в историята завинаги”, заяви финансистът Емил Хърсев.


А че банковата система остава стабилна сочи факта, че след 4-месечния тест, депозитите всъщност дори растат. Лутането какво става и накъде върви КТБ продължи точно 139 дни.


След като месеци наред БНБ успокояваше, че КТБ работи нормално. Картината се промени за дни. Затварянето на банките първоначално беше обявено като единствен възможен начин да бъдат оздравени. После обаче именно то беше посочено като причина за това да се стигне до дупката от над 4,2 милиарда лева. И минахме през няколко сценария. Спасяването на КТБ обаче стана невъзможно и написаха друг сценарий. Дупката в КТБ се оказа яма и новата идея бе да се спасява само добрата банка – „Виктория”. Заговори се дори за изнасяне на пари в чували. Стотици милиони.


Политиците обаче предизборно отказаха да правят закон за КТБ. И отварянето беше отложено – няколко пъти. А прокуратурата се насочи и срещу касиерки в банката. Тезата за чувалите, изнесени от там, обаче, се разсъхна.  


Докато всички тези сценарии се случваха, собственикът Цветан Василев избра да не е в България. Скри се за месеци, за да се предаде в съседна Сърбия, но не и в България.


И така... ямата в КТБ се оказа кратер, който погълна шансовете за спасение. Последният сценарий стана неизбежен. И на Иван Искров му се наложи да се срещне с новите политици. А спасителят, когото чакахме месеци, в писмо поиска над 2 милиарда от парите на българите. И така до днес.


Повече по темата гледайте във видеото.