Разговорите са се състояли в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин

Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили Украйна, Иран и Сирия, съобщи Белият дом, предаде БТА.

 

„На три пъти в днешния ден, общо за 15-20 минути, президентът Обама имаше възможността да разговаря с президента Путин”, съобщи говорителката на американския Съвет за национална сигурност Бърнадет Мийхан.

 

Разговорите са се състояли в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин и на тях са били обсъдени Украйна, Иран и Сирия, добави тя. 

 

Франс прес отбелязва, че водени в Украйна военни учения пораждат опасения от възобновяване на войната в проруския сепаратистки бастион Донецк.

 

По-рано днес в Пекин съветникът на Барак Обама Бен Роудс подчерта, че САЩ продължават да са „дълбоко смутени от действията на Русия".

 

Имаме пътната карта на споразумението от Минск (за прекратяване на огъня) и тя трябва да се спазва", добави съветникът и каза, че ако се срещнат, Обама ще подчертае пред Путин „необходимостта от връщане към това споразумение".

 

Вчера американският вицепрезидент Джо Байдън предупреди Русия, че се излага на нови санкции, ако не спазва ангажиментите си да изтегли войските и оборудването си от източните райони на Украйна.