За да стигнат до домовете си с автобус, често жителите му разчитат на късмет

 

Жители на варненското село Кичево не могат да разчитат на редовен превоз. Хората се оплакват от няколко години, но до момента резултат няма. Селото се намира само на 6 километра от Варна и повечето хора там работят в града. За да стигнат до там обаче с автобус, често жителите му разчитат на късмет.

 

До селото се стига с автобус номер 26. Хората обаче негодуват, защото редовно имат проблем с транспорта. Това не е първият сигнал срещу превозвача. През април селата Климентово и Генерал Кантарджиево останаха без транспорт и хората заплашиха, че в 21 век ще се придвижват с каруци до Варна, дърпани от магарето Коско. След излъчването на репортажа в предаването „Събуди се“ линията се обслужва редовно. За хората от Кичево обаче разрешаването на проблема предстои.

 

„Тъй като са много амортизирани постоянно се развалят, или гума е пукнал, или е изтекла нафта, постоянно закъсняват. Те просто са нередовни и точно те изгониха пътникопотока в селото”, коментира кметът Иванка Маринова.

 

Освен, че са нередовни, а колите амортизирани, разписанието на автобуса е неудобно най-вече за учениците. Дъщерята на Петя е в четвърти клас. Отиването на училище първа или втора смяна не е проблем, но прибирането е опасно, а за някои дори невъзможно.

 

„Понеделник, вторник и четвъртък излиза в 12.30, а в сряда и петък излиза в 11.40 и всеки ден трябва да чака, защото автобуса пристига на спирка Явор, където тя го чака пристига в два без пет. Аз не знам къде е, какво се случва с нея“, споделя тя.

 

Потърсихме за коментар превозвача. Управителят на фирмата отказа да застане пред нашата камера, но обясни, че от две години работи на загуба. По думите му многократно е информирал за това община Аксаково, но администрацията не е предприела никакви мерки. Общинските експерти пък отричат, че не са взимали под внимание жалбите на фирмата и обясниха за Нова, че линиите на тяхната територия са разпределени между два превозвача.

 

„Бяха разпределени на печеливши и непечеливши линии с цел загубите да се минимизират ако ги има или линиите да излизат малко на печалба. Оптимизирахме разписанията, така че някои курсове да се изпълняват само лятото, когато движението на хората е по-голямо. Зимно време да бъдат съкратени. Въведохме т.нар. делнични и празнични разписания. Гледали сме максимално да облекчим и фирмите и едновременно да не засегнем интересите на живеещите на нашата територия граждани", заяви експертът по транспорта в Община Аксаково Любомир Манолов.

 

Успокоителното за жителите на село Кичево е, че в момента тече обществена поръчка за избор на нов превозвач и от първи декември ще има нов изпълнител.

 

Репотер: Нивелина Няголова