Унищожени са хиляди декари посеви, а причината е непочистеното корито

Река Шипа в русенското село Дряновец излезе от коритото си. Причината са не толкова обилните валежи, колкото фактът, че реката е непочистена. Унищожени са хиляди декари посеви и дворове на къщи. Проблемът е отдавна, но институциите не предприемат мерки.


Кера Събева живее до реката и всяка година при обилен дъжд, водите заливат първо нейната къща. Жената веднага звъни на общинския кмет, за да му съобщи за драмата.


„И той ми отговори: „Стига си звъняла толкоз. Ние, каза, пускаме молби там, до бедствията, ама не ни отпускат пари. Аз да ги напечатам ли тези пари”, обяснява потърпевшата Кера Събева.


„Каква е логиката да застраховаме и после застрахователите да ни плащат? Нали трябва да се реши проблемът, да се избегне това наводнение, където се получава. Над 3 000 декара се заливат ежегодно при малко повече придошла вода”, обяснява земеделският производител Светлан Николов.


От Община Бяла помолилиха кмета на селото да заснеме с фотоапарат бедствието.


„Аз цяла нощ обикалям да следя нивото на реката и едва ли не безпомощен, защото не можем да направим нищо”, казва кметът на село Дряновец Тихомир Йорданов.


Общинският кмет заяви, че има изработен проект, но пари от държавата все още не са отпуснати.


Коритото на река Шипа не е почиствано от 20 години и тъй като не спира да вали, хората треперят от страх, защото не знаят какво ги очаква.


Кметът на Бяла обясни, че ще изпрати писмо до необходимите институции, с което да напомни за проблема.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева