Договорът предвижда създаване на съвместни властови структури и поставяне на руски военни в района

Русия и грузинската сепаратистка област Абхазия сключиха днес споразумение за съюзничество и стратегическо партньорство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

Договорът предвижда създаване на съвместни властови структури и поставяне на руските войски в черноморския регион под общо командване. Той също така постановява, че евентуално военно нападение срещу едната от двете страни, ще бъде разглеждано като агресия и срещу другата.

 

Руският президент Владимир Путини абхазкият - Раул Хаджимба, подписаха договора на среща в руския черноморски курорт Сочи. Путин съобщи, че догодина Русия ще предостави на Абхазия 5 милиарда рубли (към 90 милиона евро) за изпълняване на условията по споразумението.

 

ДПА определя договора като спорен, а според Асошиейтед прес той засилва контрола на Русия над Абхазия. Грузия осъди споразумението, което създава общи управленски и отбранителни структури, като стъпка към анексирането на черноморската област от Руската федерация - нещо, което би изложило на риск усилията за нормализиране на отношенията между Тбилиси и Москва. Споразумението предизвика вълна от протести и в самата Абхазия. Според критиците то подкопава независимостта на региона.

 

Абхазия се отцепи от Грузия след кръвопролитна война в началото на 90-те години на миналия век, по време на която голяма част от етническите грузинци в областта избягаха. През 2008 г. Русия призна този и друг грузински сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими държави. Тя обаче бе последвана само от шепа други страни.

 

Русия предвижда да подпише аналогичен договор и с Южна Осетия, отбелязва ДПА. АП припомня, че Руската федерация е разположила свои войници и в двете грузински сепаратисти области от 2008 г. Важното значение на Черно море за Русия стана видно по време на украинската криза, посочва Асошиейтед прес.