"Южен поток" поставяше България на енергийната карта на Европа, на мнение е лидерът на ПЕС

Проведе се редовната среща на президентите на водещите европейски политически партии в централата на Европейската народна партия. Преди това Бойко Борисов и Сергей Станишев се срещнаха по желание на премиера и обсъдиха някои важни за страната ни въпроси. Обсъжданите теми са били две.

 

Твърда подкрепа от ПЕС за влизането на България в Шенген

 

"Заявих моята ясна и категорична позиция като лидер на ПЕС, че след като България е изпълнила условията за членство в Шенгенското пространство, е справедливо тя да стане пълноправен член. Това е и категоричната позиция на европейските социалисти. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нееднократно е подкрепял България за тази кауза. Убеден съм, че ще потвърди своята позиция и на предстоящата среща с българския премиер”, заяви Станишев.

 

"Южен поток" поставяше България на енергийната карта на Европа

 

"Южен поток“ е един от най-актуалните политически и икономически проблем за нашата страна. За мен този проект е изключително важен от гледна точка на интереса на България. Новините, които чухме завчера от президента на Русия, са лоши за България, лоши и за ЕС. Самата идея за „Южен поток“ изначално целеше диверсификация на маршрутите за доставка на газ за Европейския съюз, в която централна роля играе България – това е в наш интерес. Лошото е, че за 25 години преход не реализирахме нито един голям енергиен проект, който да поставя България по нов начин на енергийната карта на Европа”, на мнение е Сергей Станишев.
 

Причината за всичко това, според него, е непоследователната политика на нашата държава и на липсата на приемственост между различните правителства

 

"Започваме АЕЦ „Белене“ - спираме АЕЦ „Белене“. Започваме „Бургас-Александруполис“ - спираме „Бургас-Александруполис“. Започваме „Южен поток“, сега „Южен поток“ най-вероятно ще отиде в Турция. Същото се случи и с „Набуко“, коментира Станишев.