Всеки ден българите изяждат по 4 500 000 хляба

Половината от хляба у нас е произведен в сивия сектор. А фурните, които работят на тъмно, не подлежат на никакъв контрол. Има ли опасен за здравето ни хляб?


Лазар Генчев произвежда хляб от 20 години. На ден изпича по 5000 хляба, но успява да продаде 70% от него, защото сивият сектор завзема пазара и вече убива производството му.


„Това да видиш в магазина един хляб, примерно на себейстност ти излиза на рапа 60 стотинки, и да видиш, че там се продава на 40 стотинки, това за мен е жалко”, обясни хлебопроизводителят Лазар Генчев.


Всеки ден българите изяждат по 4 500 000 хляба. Половината от тях се произвеждат в над 100 нелегални фурни.


„За такива малки, за които ви казах, че има сведения това, че нощем работят, а на другия ден разкарват хляба и няма кой да ги хване, кой да ги провери”, възмущава се Лазар Генчев.


Войната на пазара за хляб става все по-ожесточена, защото ако преди българинът е купувал по 4-5 хляба, сега взима по един-два.


„Понамаля малко. Просто хората нямат толкова средства и ядат по-малко хляб”, обяснява продавачката Магдалена Чанева.


А клиентите се оплакват не само от цената, но и от качеството.


Според икономически анализатри, благодарение на сивия сектор цената на хляба в момента се задържа изкуствено. Иначе лоялните проиводители имат намерение да вдигнат цените.


Аргументите им – за една година токът е скочил с 20 на сто. А пшеницата тази година е по-малко и по-некачествена.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев