Там днес загина един човек, а четирима бяха ранени

Дружеството „Балиста” е проверено през месеците октомври и ноември. По време на двете проверки не са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците, съобщиха от Инспекцията по труда.
 
Взрив в завода на дружеството в Мъглиж днес уби един 45-годишен мъж и рани две жени и двама мъже. Според очевидци взривът е бил толкова силен, че е разрушил цеха наполовина, а покривът е изхвръкнал на 50-60 м. 
 
При проверката през месец ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества – амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.
 
През ноември експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения. Според предписанията етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението. Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.„Балиста“ ЕООД произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия.  
 
 
Пострадалите жени - на 30 и на 51 години, са откарани в болницата в Стара Загора, с опасност за живота. Те са с изгаряния по телата и ще бъда транспортирани в "Пирогов", съобщават от Министерството на здравеопазването. По-младата е с 25% изгаряния, 50-годишната й колежка е с 45%. Екипът от Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ на мъж на около 40 г. с наранявания. Друг мъж също е откаран в лечебното заведение в Стара Загора и в момента пациентът е под наблюдение. Загиналият мъж е бил затрупан в цеха.