Лекарите искат да се увеличат цените по някои дейности

Българският лекарски съюз ще подпише текстовата част на рамков договор – 2015, но цени и обеми остават под въпрос, съобщиха от организацията. 

 

За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите на днешния извънреден събор на съюза гласува, че се дава мандат „само в случай, че исканията на БЛС, представени на преговорите с надзора на касата, бъдат изпълнени в срок до 29 декември”.  В противен случай, тази част от рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на  БЛС.

 

Лекарите искат да се увеличат цените по някои дейности, включително и профилактичните прегледи на българите над 18 години. Те предлагат да се увеличат цените на всички изследвания от пакет „Рентгенология” с 5 процента. От БЛС предлагат да се увеличат цените на всички клинични пътеки по инфекциозни болести с 10 процента и да се вдигне цената на пътеката за „декомпенсиран захарен диабет при лица над 18 години". 

 

Надзорният съвет на НЗОК трябва да се събере на свое заседание и да гласува тези предложения, или да ги отхвърли. По закон рамковият договор трябва да бъде подписан до последния работен ден на тази година.  БЛС очаква още и включването на нова пътека за самостоятелното лечение на муковисцидозата и още две нови пътеки, които касаят вродени малформации при деца от 0 до 1 год. в  хирургията  и кардиохирургията, но тези допълнителни дейности нямат отношение към подписването на договора.