Над 50 хиляди автомобила се очаква да излязат само от София

 

От днес по най-натоварените пътища в страната има допълнителни полицейски екипи. В последния работен ден голямото пътуване започна. Над 50 хиляди автомобила се очаква да излязат само от София. 50 000 души ще тръгнат с автобус в дните преди Коледа от столичната автогара, а за тези, които заминават с влак, са осигурени 11 хиляди допълнителни билета. Най-много хора ще пътуват тази вечер и утре преди обяд.

 

Пътят за Банско през прохода „Предела” традиционно е сред най-натоварените маршрути. Въпреки предупрежденията за засилените проверки Димитър се оказа неподготвен на пътя.  „Спукахме предна гума и нямахме ключ да я сменим”, каза той. Следобед стотици атакуваха и изходите на София.

 

„Разположени са сили и средства на входно-изходните артерии на столицата, като при засилен трафик са готови да регулират ръчно движението”, заяви Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София. Катаджиите са на крак и около големите търговски центрове.

 

Нетърпеливи да започнат празника са и пътниците на столичната автогара. Проблеми за пристигащите няма. По-трудно е за тези, които тръгват от София. Повечето обаче са се подсигурили предварително. Транспортните фирми също са готови с допълнителни автобуси.

 

Треска за пътуване има и на Централната жп гара. От БДЖ са осигурили допълнителни билети за празниците.

 

Пътуването се оказа предизвикателство и за шофьорите, които тръгнаха към Северозападна България. Седмични и месечни винетки няма на повечето бензиностанции от Видин до Монтана, а засега няма и доставка. За да е по-лесно придвижването по магистралите и големите пътища - от 18 до 21 часа тази вечер е забранено движението на тирове. Голямото пътуване започна.