Надявам се това да стане и кадрово, не само с техника, настоя вътрешният министър Веселин Вучков

 

Военните се включват в охраната на границата с Турция, съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът  Меглена Кунева. Армията ще съдейства на МВР с логистика, тоест чрез бойната техника на МО полицаите ще стигат по-лесно до труднодостъпните места на браздата. Именно липсата на професионална техника и амортизираните камиони, с които МВР разполага, доведоха до трагичния инцидент в село Горно Ябълково, при който загина граничният полицай Асен Асенов, а 14 негови колеги пострадаха и оцеляха по чудо, след като тежкотоварния автомобил падна в дере край селото.

 

"Очаквам, че МО не само логистично, но и кадрово има готовност да помогне със съвместни патрули по българо-турската граница", категоричен бе вътрешният министър Веселин Вучков, подчертавайки, че се надява патрули на полицията и военните заедно да се грижат за сигурността на браздата.

 

Вчера Вучков обяви, че започва поетапно отзоваване на командированите по границата полицаи, тъй като условията, в които работят, поставят в риск живота им ежедневно. Днес Вучков потвърди намерението си и уточни, че това ще бъдат 500 униформени на трудов договор към „Гранична полиция” и още 200, назначени като държавни служители. „Това ще струва около 9 000 000 лева годишно на държавата”, обобщи МВР шефът и подчерта, че сегашната издръжка на командированите по границата струва в пъти повече на хазната.

 

Най-засилен ще е миграционният натиск през март 2015 година, обобщи анализът на службите Меглена Кунева. Дотогава именно трябва да бъде взето решението за назначаването на 700-те нови полицаи, както и да стартира подкрепата от страна на Министерство на отбраната в борбата с бежанската вълна.

 

За да стане още по-сигурна границата ни, ще се строи и ограда, дълга 131 км. Към днешна дата построената такава е с дължина 30 км, което по думите на вицепремиера Кунева, е намалило със 7 пъти опитите за преминаване на браздата.

 

На въпрос на Нова телевизия как ще бъдат осигурени парите за всички тези начинания на границата , Кунева обобщи, че чрез консенсус от няколко ведомства, средствата ще бъдат намерени. По думите й понастоящен средствата за сигурността на границата с Турция не са били използвани целесъобразно.