Пътищата в Монтанско са затрупани от преспи

 

 

Снегът в Северозападна България взе три жертви. В навечерието на Новата година температурите паднаха до минус 21 градуса, а се очакват още студове и виелици.

 

Най-студено беше в Перник. Следват Дупница, Самоков, Златица, Велинград и София. Третокласните пътища в монтанските общини Якимово и Вълчедръм останаха затрупани от преспи сняг. В Монтанско продължават да почистват доброволци, впрегната е и цялата техника на бедстващите общини.

 

Днес нямаше големи закъснения в движението на влаковете. След кошмарната нощ от вчера се мобилизираха екипи, които да поддържат железопътната инфраструктура, за да не се стига до нови заледявания.

 

На 50 км от Монтана, до Вълчедръм, пътищата са непроходими. Докато се опитват да преминат, няколко автомобила са попаднали сами в снежния капан на третокласния път за село Якимово. Закъсали са дори част от изпратените за почистване коли на пътната агенция. Добрата новина е, че от Вълчедръм до Лом може да се пътува. Но по пътя от Горни Цибър за село Разград има няколко обърнати камиона, което затваря още една ключова артерия.

 

През нощта имаше трийсет човека, нахранени , отоплени и си тръгнаха.  Колите им останаха в полето. Те бяха на топло…  Хора за хемодиализа бяха изпратени до Лом и ги чакаме обратно. Жена в тежко положение не можа да бъде извозена и за съжаление почина. Няма роднини. Ще бъде погребана на разноски на общината”, поясни кметът Иван Барзин. 

 

Вълчедръм има 4 000 души население. Цялата техника на общината, както и тази на доброволците, е включена в почистването. Кметът е в непрекъснат контакт с областния управител, който следи обстановката.

 

Заради непроходимите пътища в бедстващите общини 800 хляба останаха недоставени

 

Репортери: Биляна Борисова, Данаил Глишев