На смяна има и около 50 граничари и полицаи, командировани от вътрешността на страната

 

 В района на гранично управление Свиленград охраната на границата е поверена на 4 групи. На смяна има около 50 граничари и полицаи, командировани от вътрешността на страната. За разлика от планинските райони в останалата част на границата, тук униформените се возят с автобуси и през цялото време разполагат с джипове.На мониторите в контролния център пък се виждат близо 100% от 43-те километра граница в района на това управление. 

 

Не можем да кажем, че навсякъде се ходи с автомобил, но там, където няма пътна мрежа, автомобилът се оставя и се продължава пеша”, обясни Евгени Тишков, началник на група към ГПУ – Свиленград. На всеки половин километър се пада по един патрул от двама или трима полицаи, един от които от местното гранично управление. Командированите от вътрешността на страната са на границата за четвърти път. Казват, че тук в сравнение с източните части на границата е доста по-добре.

 

Илиян Пейчийски от областната дирекция на МВР в Пазарджик е бил сред първите, командировани край Елхово в началото на операцията преди година. „Абсолютно нищо нямаше осигурено. Палатките дойдоха по-късно, колеги ходеха да режат дърва. Общо взето денят минаваше с това да се подсигури топлината и някакъв заслон”, разказа той. В момента в продължение на 33-те километра сухопътна граница на територията на ГПУ Свиленград има разположени 12 фургона, в които полицаите могат да се сгреят.

 

Видеонаблюдението ни покрива около 96 % от държавната граница”, разказа заместник-директорът на ГПУ Свиленград Стойчо Димитров. Благодарение на полицаите и на интегрираната система за последното денонощие на територията на България не са допуснати 18 нелегални имигранти, които са се опитали да преминат зелената граница в 4 случая.

 

Репортер: Димитър Иванов