Стотици автомобили заседнаха в преспите

 

Студеното време взе три жертви през последното денонощие. Сред тях са възрастен мъж от село Бързина, който беше затрупан в двора си от виелицата, и врачанин, който издъхна в колата си, заклещена в снежна блокада. Линейка не успя да стигне навреме до болницата в Лом заради затрупан от снега път- така зимата взе и трета жертва- жена от Вълчедръм. 


Само за последните 16 часа пожарникари, спасители и полицаи са евакуирали над 320 души и са изтеглили над 650 автомобила

 

В област Монтана през целия ден продължи разчистването на пътища от сняг и преспи. Бедственото положение там е отменено, но някои от третокласните пътища в общините Якимово и Вълчедръм останаха затворени. В Ловеч също беше отменено бедственото положение. Там стотици коли чакаха повече от 15 часа, блокирани на главния път към Плевен. Часове наред десетки пътуващи останаха блокирани на пътя между Плевен и Ловеч, защото дори тежките машини не успяваха да пробият снежните преспи. От снежния ад през нощта бяха евакуирани повече от 60 души, които са закъсали на пътя между селата Гривица, Обнова, Байкал и град Долна Митрополия. 

 

Заради силния снеговалеж и бурния ураганен вятър, преспите на главен път Плевен- Ловеч станаха над два метра. Стотици домакинства от ловешкото село Славяни продължават да са без ток вече второ денонощие. От Община Ловеч увериха, че екипи на Енерго Про работят по остраняването на авариите.


Машините, които чистят част от общинската пътна мрежа, след като минат и веднага след тях има навявания и отново се затварят определени участъци”, заяви инж. Младен Младенов, заместник-кмет на Община Ловеч.


В областта продължава и разчистването на десетките паднали дървета, които допълнително затрудняват движението между селата.

 

Заради рязкото застудяване и очакваните снеговалежи в първите дни на новата година социалните домове са подготвени да приемат бедстващи хора. Те са заредени с храна и гориво, осигурени са пакети за хората от социалния патронаж. В почивните дни ще има и два пъти повече дежурни спасителни екипи.