Пред епидемия са още областите Варна, Шумен, Добрич, Плевен, Сливен, Смолян, Враца

 

Започна сезонът на грипните епидемии. Първата област, в която беше обявена епидемия, е Бургас. През почивните дни личните лекари в района регистрирали бум на заболяванията. Пред епидемия са още областите Варна, Шумен, Добрич, Плевен, Сливен, Смолян и Враца.

 

Докато грипната епидемия не се отмени, няма да има женски и детски консултации. Болниците в цялата Бургаска област прекратяват плановите операции и свижданията. От 15 часа е обявена и грипна ваканция, но само за училищата на територията на община Бургас. В края на миналата седмица е достигнат пикът на заболели от остри-респираторни заболявания, което наложи и обявяването на грипна епидемия.

 

Заболеваемостта е 260 души на 100 000 души население. При 220 трябва да бъде обявена грипна епидемия”, съобщи директорът на РЗИ-Бургас, д-р Георги Паздеров. Според епидемиолози грипът тази година поразява най-вече децата - от новородени до 14 годишни.

Още по темата

 

Педиатрите съветват да не се събират големи групи деца в закрити помещения. „По-добре е всяка една майка да извежда детето си на разходка тогава, когато времето е добро, когато няма много влага, когато няма силен вятър, защото чистият въздух е по-добър отколкото въздуха в детските центрове и в търговските центрове”, съветва д-р Мария Трънева.

 

В Бургас детските градини и яслите няма да бъдат затваряни, но децата ще се приемат при изключително засилен контрол. „Ще наложим стриктен контрол на достъпа на външни лица до детските градини. Сменяме още от днес менюто, така че да бъде съобразено с епидемията. Ще има силно концентриране на плодове, зеленчуци”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Грипната ваканция зарадва учениците в Бургас. Засега тя е в сила до четвъртък включително, а ако министърът на образованието разреши и петък ще бъде неучебен ден. В останалите 12 общини на областта учебният процес ще е нормален.

 

Дали болниците и училищата на територията на Бургаска област ще започнат да работят нормално от следващия понеделник ще стане ясно в петък, когато ще се проведе заседание на кризисния щаб. На него ще стане ясно дали мерките, които днес бяха набелязани, са дали очаквания резултат.

 

Репортер: Цеца Алексова