Според него вноските трябва да се увеличават плавно - една година с 0,2%, а другата - с 0,5%

 

Социалният министър поиска вноските за пенсия и безработица да се вдигат през всяка от следващите 12 години. Освен това Ивайло Калфин предлага възрастта за пенсиониране да стане 65 години - за мъжете през 2029 година, а за жените - през 2037.

 

Планът „Калфин” предвижда в следващите 12 години вноската за пенсия за трета категория труд, която е и най-разпространената, да нараства с по 0,5 на всеки две години и с по 0,2 във всяка следваща, тоест ставката да се променя всяка година.  Така през 2027 година вноската за пенсия ще се повиши от сегашните 17,8% на 21,3% или с 4,5% , изчислява социалният министър. 

 

Пенсионната реформа ще бъде обсъждана близо 2 месеца.

 

„За един работодател, който осигурява работник на 1 000 лева, това би означавало през следващата година, ако влезе схемата с по 0,5% увеличение, работодателят да внася по 3 лева повече на един осигурен работник. А работникът да внесе 2 лева, за да се стигне до тези 5 лева увеличение”, обясни социалният министър. „Следващата година, когато увеличението ще е с 0,2%, вноската за работодателя ще е повече с 2 лева”, допълни Калфин. 

 

И тук се стигна до поредния разнобой в кабинета. Финансовият министър не споделя плановете на социалния. 

 

„Не мисля, че трябва да бързаме, с който и да е показател на прякото изземване, пък бил то и с осигурителната тежест”, заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

 

Консултациите по пенсионната реформа ще приключат през март. Накрая би трябвало да имаме цялостна концепция за реформата и то за поне две десетилетия напред.