Бежанският лагер в Харманли съществува вече близо две години

 

Жители на Харманли отидоха на спешна среща с Агенцията за бежанците. Причината е най-големият бежански лагер у нас, който е разположен в града. Те поискаха да бъде ограничено движението из града на близо 2000 бежанци, настанени в него. 

 

Общо в България в центровете на Агенцията за бежанците към момента те са 3700 при капацитет 6000. Както вече е известно, от март се очаква нова бежанска вълна, а и Европа вече ни заплаши, че ще върне голяма част от бежанците, които са успели да стигнат до там. Затова и в Харманли се очаква броят им да стане още по-голям. Според хората и сега има напрежение в града, тъй като бежанците създават психически тормоз на децата, майките и възрастните хора.

Още по темата

 

Бежанският лагер в Харманли съществува вече близо две години. Макар и първоначално да беше предвидено там да има само палатки за няколкостотин души, постепенно в старите сгради на военното поделение бяха приютени 1900 бежанци, а капацитетът към момента е за близо 3500. 

 

От полицията отричат да има сериозно увеличение на престъпленията, дело на бежанците. Това обаче не успокоява част от харманлийци и те настояват за по-строга дисциплина в лагера. Самите бежанци отричат да създават проблеми на местните хора. 

 

Заради ескалиралото напрежение в града кметът на Харманли поиска от държавата да се измисли вариант центърът да бъде от затворен тип. Дали това ще стане, зависи от законодателя, тъй като според сегашните закони лагерът трябва да бъде отворен.

 

Срещата в Харманли продължава вече втори час. Хората не са се успокоили, тъй като на практика техните въпроси остават без отговори. Единственото успокоение дойде от полицията, която заяви, че броят на служителите в града ще бъде по-голям, за да се гарантира спокойствието.

 

Репортер: Димитър Иванов