Дали Банев си е у дома, или не - категоричен отговор няма

 

„Въпросите за разговорите и местонахождението на Брендо не предполагат отговор от защитник, защото всички разговори между адвокат и неговия клиент са поверителни. Не мога да ви кажа нито дали съм говорила с него, нито къде се намира. С оглед всичко, изговорено в годините, непоявяването му в общественото пространство може да се тълкува като грижа за личната сигурност, особено с оглед на случващото се в последните няколко седмици. Това, че не се появява във вестниците и по телевизора, не означава, че е изчезнал. Мярката „неоклонение” предполага да не си сменя адреса, без да уведомява органите на реда. Твърдя, че никой не знае, че той е напуснал страната. И се създава някаква истерия, включително свързването на неговия случай с други случаи с осъдени лица. Брендо е невинен според Конституцията, защото такова е становището на Софийския апелативен съд”. Това заяви за „Здравей, България” адвокатът на Евелин Банев-Брендо Ина Лулчева.


Припомняме, че в сряда вечер електронното издание „Дневник” публикува информация, че соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е напуснал страната преди няколко месеца. Вече втори ден опитите да открием Евелин Банев-Брендо удрят на камък. Отидохме пред дома му в столичния квартал „Бояна”, където бяхме помолени любезно от охраната да си вървим и да не безпокоим семейството, защото си почива. Дали Банев си е у дома, или не - категоричен отговор няма.


Кой всъщност е Евелин Банев-Брендо?


През 2012 той е заловен в рамките на операция "Кокаинови крале", а година по-късно получава присъда от 20 години затвор в Италия за трафик на кокаин от Южна Америка за Западна Европа. Докато чака присъда си, дъщеря му Лара е отвлечена оттук на 5 март 2013 година. След повече 40 дни в плен, момиченцето е върнато живо и здраво, като е оставено пред столичното 6 РПУ. Така и не стават ясни поръчителите и изпълнителите на това отвличане.


Докато чака присъда на втора инстанция в Италия, Брендо е върнат в България за целите на родното правораздаване.


На 11 юли 2014 г. той е оправдан от Софийския апелативен съд за пране на пари от наркотрафик. Именно заради това и мярката му е изменена от домашен арест в подписка. 


В България има две правосъдни системи - за бедни и за богати. Това заяви неотдавна бившият американски посланик у нас Джеймс Уорлик. Думите му се потвърждават от поредния случай на изчезнал знаков герой от родния ъндърграунд - Евелин Банев-Брендо. Кримигерой, оправдан у нас за пране на пари и осъден на 20 години затвор в Италия за наркотрафик.


„На 11 юли 2014 г. мярката за неотклонение „подписка” на Брендо е променена. На този ден е бил последният подпис, който Брендо е положил при проверка от полицая, който го е контролирал по местоживеене „домашен арест”. Дотогава всекидневно са контролирани подписите до промяната на мярката за неотклонение”, обясни Младен Маринов от СДВР.


И въпреки медийната истерия около евентуалното изчезване на Банев, оказа се, че казус няма.
„Той не е обявен за издирване – не е поискано. Делото е в съдебна фаза, от трета инстанция, определена мярка "подписка”, заяви вътрешният министър Веселин Вучков.


Така на практика никой не издирва Евелин Банев-Брендо. Властта обаче признава, че има пробойна в системата, защото все повече осъдени престъпници успяват да се укрият и да избегнат затвора.


Пропуски, заради които се свиква работна група, която да изготви законови промени, а те да спрат масовата емиграция на осъдени престъпници в чужбина.


Евелин Банев-Брендо не е обявен за национално издирване. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков по повод появилата се информация, че Брендо е напуснал страната преди три месеца. Той беше разследван у нас и в Италия за трафик на кокаин и пране на пари. Брендо беше с най-леката мярка за неотклонение –„подписка”, но с наложена забрана да напуска страната.


Повече по темата гледайте във видеото.