Тя се ангажира да продължи да подкрепя България в тези усилия", каза Мурти

 

"Правителството е решено да възстанови стабилността и изведе страната на пътя на ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещна с регионалния директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти. Той определи партньорството със Световната банка като стабилно и заяви, че ще продължим да разчитаме институцията да ни предоставя стратегически съвети и финансиране.

 

Мамта Мурти е в България, за да обсъди възможностите за подкрепа от международната финансова институция за повишаване растежа на българската икономика. Посещението е в контекста на подготвяния от Световната банка доклад "България: Систематичен анализ за страната", информираха от правителствената информационна служба.

 

Борисов запозна Мурти с рамката на правителствената програма за стабилно развитие на страната до 2018 г. Премиерът акцентира върху подобряване на бизнес средата, на транспортната инфраструктура, на качеството на работната сила, при запазване на макроикономическата стабилност. Той посочи, че смисълът на тези мерки е България да се отлепи от дъното в Европейския съюз по доходи на населението и да постигне приобщаващ растеж.

 

От своя страна Мамта Мурти коментира публикувания преди седмица доклад на Групата на Световната банка "Глобални икономически перспективи". В него се констатира, че растежът в Европа и Централна Азия през 2014 г. се е забавил под очакваните 2,4% в резултат на негативния ефект от нестабилното възстановяване в еврозоната и стагнацията в Русия. Предвижданията за България за 2015 г. сочат растеж от 1,1%, което е под очакваните 1,4% за миналата година.

 

"Бях много обнадеждена да науча, че стабилността и социалният консенсус са основният фокус на управленската програма на кабинета. Като член на ЕС, България е напълно способна да постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, който да бъде от полза за всички българи. Световната банка се ангажира да продължи да подкрепя България в тези усилия", каза Мамта Мурти на срещата, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов.