Местан: Не ДПС, а останалите са в ценностна изолация

 

"ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната демокрация? На наша страна са международните договори и заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург – не, защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като демократична страна на равноправни граждани”.

 

Това заяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. Той показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език, различен от българския по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, пише БГНЕС.

 

"Дискриминационният текст в Изборния кодекс беше приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили без една - ДПС. Останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право - майчиния език", заяви Местан.

 

 

Според него ДПС се оказва в изолация всеки път, когато поставя въпроса за майчиния език в закона за просветата, в този за гражданската администрация, за българското гражданство или за реабилитация на репресирани лица.

 

По думите му останалите партии "доволно потриват ръце", че са оставали ДПС самотни в противодействие на ксенофобията и омразата. 

 

"Ако днес сме сами в тезата, че никой няма право да обижда ромите, то това не е изолация, а въпрос на политическа гордост", категоричен бе Местан.