Ще може периодично да прехвърляме вноските си от пенсионните фондове към НОИ и обратно

Изборът дали да се осигуряваме само в НОИ, или да внасяме вноски и към универсален пенсионен фонд няма да бъде еднократен. Отменя се и решението на кабинета "Борисов" новопостъващите на работа лица да имат срок от една година, в която да изберат дали да се осигуряват само в ДОО или в ДОО и частен фонд.

 

Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, които днес бяха публикувани на интернет страницата на Министерство на финансите.  

Още по темата

 

В случай, че решите да се осигурявате в НОИ, натрупаните пари по индивидуалната ви партида в пенсионния фонд ще се прехвърлят в Сребърния фонд в рамките на 6 месеца. Ако след време промените решението си, можете да прехвърлите парите си отново от Сребърния фонд в избран от вас пенсионен фонд.  Идеята на управляващите е само в случай, че вземете окончателно решение парите ви да са в НОИ, средствата ви ще се прехвърлят от Сребърния фонд към фонд „Пенсии“. Дотогава те ще стоят в Сребърния фонд. 

 

Отпада и срокът от една година, в който младежите да решат дали искат да се осигуряват за втора пенсия и къде да отиват вноските им. В случай, че те не изберат пенсионен фонд до 3 месеца от започването си на работа, да се извършва служебно разпределение.

 

 

Предстои предложените промени да бъдат обсъдени от работната група към социалния министър Ивайло Калфин, в която участват социалните партньори, заинтересованите институции и политическите сили, представени в парламента.