Зам.-министърът на земеделието се срещна с протестиращи защитници на животни

"Категорично не се предвижда евтаназия на бездомни животни”, заяви пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, чиято оставка бе поискана от защитници на животните, съобщи БГНЕС.

 

Димитров проведе среща с протестиращи защитници на животните, които се обявиха против готвени промени в Закона за защита на животните.

 

"Със защитниците на животните уточнихме, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) не е нарушило законодателството. Някой беше дезинформиран. До края на следващата седмици всички предложения, които неправителствените организации за защита на животните имат, ще бъдат предоставени на МЗХ за разглеждане”, обясни Димитров.

 

Той коментира, че чипирането на котки трябва да се случи и у нас. Предстои това да бъде решено. 

 

 

"Оказа се, че част от исканията на протестиращите са за текстове, които не съществуват. Получило се е объркване”, уточни зам.-министърът. 

 

Според протестиращите Законът за защита на животните е един от най-модерните закони от този тип, според становище на Европейската комисия. Предвижданите промени обаче щели да го върнат назад. Основното нещо в промените е нарушаването на философията на закона за справяне с популация на бездомни животни по метода "кастрирай и върни"

 

Промените предвиждат и чипиране на домашни и бездомни котки, което според протестиращите е трудно осъществимо. Те са на мнение и че контролът по тази дейност не е достатъчно добър.