Много от родните ни звезди се венчаха именно там, въпреки забраната още от 1999 г.

Край на сватбите и кръщенетата в храм-паметника "Александър Невски" - това реши Светият Синод и задължи църковното настоятелство стриктно да спазва забраната.

 

Такава забрана за сватби и кръщенета в патриаршеската катедрала всъщност съществува отдавна. Тя е разписана от Светия Синод още през 1999 година. Невинаги обаче се е спазвала. Много от родните ни звезди се венчаха именно в "Александър Невски” през годините. И макар за проблема да се говори периодично, това продължава да се случва. Именно затова Светият Синод сега препотвърди забраната.

 

Темата със сватбите в храма отново е на дневен ред заради намерението на фолк певицата Мария да се венчае за Християн Гущеров именно там. Намерението си изпълнителката призна и в ефира на Нова телевизия. 

 

Така и не стана ясно дали в крайна сметка Мария и Християн са сключили църковен брак в храм-паметника, или не. Ясно е обаче, че председателят на църковното настоятелство на храма епископ Тихон е поискал от Светия Синод да преразгледа забраната за сватби. В крайна сметка решението е забраната да остане. 

 

„Патриаршеската катедрала има особен статут, тя и затова е патриаршеска. Не е енорийски храм, тоест към нея няма прикрепена енория, така че свещениците да обгрижват хора от тази енория. Има енорийски храмове наоколо, които поемат хората, които живеят в центъра”, обясни главният секретар на Светия Синод Архимандрит Герасим.

 

Не е тайна, че през годините въпреки забраната много от популярните двойки се венчаха в патриаршеската катедрала. Сред тях беше сватбата на "Мис България Вселена 2006” Галена Димова и бизнесмена Георги Георгиев през 2010 г. Остава неясно и дали издадените свидетелства за църковен брак са легитимни

 

Като паметник, в храма тук се извършват ежедневно, неделно и празнично-обществено богослужение. Сватби, кръщенета и погребения обаче не се случват. С някои изключения през годините, сред които  сватбата на цар Борис ІІІ през 1930 г., опелото му 13 години по-късно.