Съдът гледа делото след двумесечна пауза

Пореден протест на жители на Кюстендил и Карлово има пред Съдебната палата в София. Недоволството е срещу намеренията на Главното мюфтийство да си върне така наречените вакъфски имоти

 

На протеста пристигнаха и депутати от Патриотичния фронт, за да изразят недоволството си и да окуражат съдията да се произнесе за това тези имоти да останат общнски или държавни, каквито са били до момента. Протестиращите обаче се дразнят на това, че се говори за възстановяване на имоти на Главното мюфтийство, защото в действителност те никога не са били такива и не смятат, че Главното мюфтийство е правоприемник на всички структури на мюсюлманите в България от времената преди и след Освобождението. 

 

"Като кметове и като граждани на Карлово и Кюстендил, ние сме тук, за да окажем морална подкрепа на съда в това справедливо решение, а то може да бъде единствено, че Главното мюфтийство не е правоприемник на съществувалите мюсюлмански общини преди и след Освобождението и няма право на тези искове", заяви на стълбите пред Съдебната палата кметът на Карлово Емил Кабаивонов. 

 

"Срамота е ние през два месеца да заставаме тук. Стотици български граждани да се занимаваме с протести и подкрепа на българските съдилища да вземат решения, опазвайки имуществото на България от посегателства отново от български граждани. Немислимо е. Ние ме можем да го допуснем и няма да го допуснем. Надявам се на това лицемирие да бъде сложен край", категоричен бе кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

"Там, където имаме джамии, които функционират, не сме тръгнали да ги закриваме. Но там, където няма функциониращи джамии, там, където джамиите са изградени върху църкви, за които има докемунти още от времето на Турското владичество, как да ги връщаме обратно", обясни един от протестиращите.

 

Повече по темата гледайте във видеото.