Това е отговор на наскоро публикувания видеозапис с жестокото убийство на йорданския пилот

Йордански изтребители са провели атака срещу цели на групировката „Ислямска държава” на територията на Сирия, съобщава Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

 

Все още няма официална информация за това каква е била целта на изненадващата мисия, нито къде точно е била проведена.

 

"Планът е... да преследваме цели (на "Ислямска държава"), за да ги разрушим и победим", каза говорител на правителството и допълни, че Йордания иска "да бъде сигурна, че те ще си платят за това, което направиха и зверствата, които причиниха, на нашия пилот".

 

Атаката е отговор на наскоро публикувания видеозапис с жестокото убийство на йорданския пилот, който беше пленен през декември, след като самолетът му катастрофира. Видеото, на което се вижда как мъжът е запален жив, предизвика гнева на Аман, където след това бяха екзекутирани двама терористи, свързани с групировката.

 

След инцидента властите в Йордания обещаха незабавен отговор, който да е "равен на трагедията, която достигна йорданците". В страната имаше и сериозен обществен натиск за отговор на убийството. Веднага след публикуването му в столицата и в родния град на пилота Ай се проведоха масови демонстрации.