Любовта към математиката прави Петко и Мартин лауреати в много национални конкурси

 

Деца от Природо-математическата гимназия във Велико Търново събират пари, за да изпратят техни съученици на международно състезание по математика в Москва. Мартин Иванов и Петко Казанджиев са спечелили десетки национални състезания и са избрани да представят страната ни в Русия. За да го направят обаче, са им необходими 6000 лева, с които училището не разполага.

 

Любовта към числата и сложните математически изчисления правят Петко и Мартин лауреати в много национални конкурси по информатика и математика. В последното състезание преборили над 30 ученически проекта. Спечелили журито с разшифроването на сложен алгоритъм. 

 

"Разширен алгоритъм на Евклит. Специално той намира голямо приложение в защитата на информация. Чрез него се криптира информация, създава се публичен и частен ключ, информацията става защитена от хакери и така е безопасно използването на кредитни карти в интернет и електронните подписи”, разказа десетокласникът Мартин.

 

Миналата година и двамата са класирани за участие в международна олимпиада в Китай, защото имат най-високите резултати в световен мащаб. Липсата на пари обаче не позволила на Мартин и Петко да заминат и да представят България. 

 

"Московската школа по математика е на световно равнище и това безспорно е един огромен успех и би било признание. Ако нещо ме мотивира сутрин да стана и да дойда на работа, това са те”, сподели директорът на гимназията Милка Илиева.

 

Съученичките им Карина и Сияна започнали кампания, с която да популяризират инициативата си и да помогнат на Мартин и Петко. Състезанието в Русия започва в началото на май. Дотогава децата се надяват да са събрали сумата от 6000 лева, за да могат да представят достойно България пред света. 

 

Ето и сметката, на която може да се изпращат средства:

ОББ
BIC: UBBSBGSF
IBAN: BG39UBBS80021025407314
СУН ПМГ, Велико Търново