19 февруари е паметна дата за България

19 февруари е паметна дата за България - отбелязваме 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. От рано сутринта пред паметника му в центъра на София възрастни и деца спират за кратко и оставят цветя. 

Още по темата

 

Общоградско поклонение с военен ритуал и заупокойна молитва се проведе пред паметника на Васил Левски в Морската градина във Варна. 

 

По повод годишнината Националният военноисторически музей (НВИМ) организира специална програма, с която ще припомни делото и завета на големия български революционер. Акцентът в нея ще бъде светлинна инсталация, посветена на нашето разбиране за Дякона.

 

Личното оръжие и камата на Апостола пък правят най-силно впечатление на посетителите в музея "Васил Левски" в Ловеч. Не по-малко е вниманието, насочено върху восъчната му фигура. 

 

Васил Иванов Кунчев, известен и Апостола на свободата, е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 г. в Карлово. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и.