Венци и цветя затрупаха паметника, дело на известния скулптор и съгражданин на Левски Иван Лазаров

Традиционно паметта на Апостола бе почетена в Пловдив пред паметника му в подножието на Бунарджика с военен ритуал и в присъствието на управниците на града и десетки пловдивчани. Те дойдоха с цвете да засвидетелстват своето признание пред живота и делото на Васил Левски. 

Още по темата

 

"Левски ни даде в едно и също време най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. Неговата бесилка стана нашият кръст, той увисна на нея със страшна сила преди 142 години, но не само, за да спаси България, но и за да я разтърси. Ето защо за народа Левски е нещо повече от героя – той е светецът", каза доц. Кирчо Атанасов в словото си пред пловдивчани.

 

Венци и цветя затрупаха паметника, дело на известния скулптор и съгражданин на Левски Иван Лазаров и издигнат през 1942 година. Първоначално той е сложен на друго място, пак в подножието на хълма, но с годините беше почти скрит, пише БГНЕС. 

 

Преди 20 години по предложение на Комитета за Левски в Пловдив, той бе преместен на открита площ и всяка година около него се състоят тържества.

 

Паметници на Васил Левски има на стотици места в цялата страна, но само на този в Пловдив той е изобразен като работник с навити ръкави. Идеята на автора, споделена преди години, е, че Левски е работил за нашата свобода.