Фондът ще оперира като банка

Народното събрание прие на първо четене спорен нов Закон за гарантиране на влоговете, информира БГНЕС.

 

Депутатите разгледаха два отделни законопроекта - нов вариант за закон на Министерски съвет и поправки в сегашния закон на БСП, като след гласуване беше приет единствено законопроекта на кабинета, а този на БСП бе отхвърлен. Проектозаконът на Министерски съвет бе приет на първо четене с 91 гласа "за", 21 "против" и 7 "въздържали се".

 

Според БСП най-големият проблем в промените, предложени със законопроекта на кабинета, се крие в това, че се дава индулгенция на банките да правят каквото си искат и да рискуват прекомерно.

 

"Току що беше направена паралелна Централна банка. Дава се възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да изпълнява функциите на банка с празен чек и винаги, когато дадена частна банка закъса, да се теглят заеми от държавата, за да се попълни разликата. По този начин на банките се гарантира, че българският народ винаги трябва да плати за действията на финансовите акули. Това е срам и позор", коментира Румен Гечев от БСП.

 

С нови текстове на Закона за гарантиране на влоговете управляващите е записано, че ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от Министерски съвет от именно и за сметка на държавата.

 

Друга ключова промяна предложения с новия Закон за гарантиране на влоговете е въвеждането на диференцирана вноска от страна на частните банки във Фонда за гарантиране на влоговете.