На места в Белоградчик горите са съсипани напълно

Над 50 000 декара горски масив са унищожени след ледения ад, връхлетял Северозапада в края на декември. На места в Белоградчик горите са съсипани напълно, а гледката не може да се сравни дори със щетите, причинявани от незаконната сеч.


В края на декември рядко атмосферно явление обледени региона на Белоградчик. Само за няколко дни жертва на ледения капан стават хиляди декари гора.


„Падаха дървета навсякъде, не можеше да се мине, минавахме над тях, под тях. Беше много страшно, всяка една игличка беше в лед“, спомня си Асенка Асенкова.


Вече няколко седмици горските служители в Белоградчик описват щетите от обледеняването. За оценка на пораженията в трудно достъпните места използват и военен уред за наблюдение.
„Какво е състоянието на гората там? - Така като гледам 50 -60% е унищожена“, обясни лесничеят Емилиян Димитров.


В целия горски масив на Белоградчик са засегнати над 5000 декара гори. На места повалените дървета са повече от 80%.


„Дървесината, която е описана като засегната, е около 25 хиляди кубически метра. Щетите са много големи и ще останат единични дървета и това вече не представлява гора“, обясни Мая Костова, директор на Държавно горско стопанство – Белоградчик.


Всички тези борови дървета, които стърчат сега като копия ще трябва да бъдат отсечени. За възстановяването на тази борова гора във вида й преди ледолома ще са необходими близо 50 години.


350 лева на декар. Толкова ще са нужни за повторното залесяване на оголените площи.  
„Сами няма да можем да се справим без помощ от европейски средства“, обяснява Мая Костова, директор на Държавно горско стопанство – Белоградчик.


Приходи ще дойдат и от продажбата на дървесината. Опазването й е обаче ще е много трудно. Набезите на крадци вече са започнали.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова