От 16-те милиарда, 12 били стари задължения, обясни премиерът

Въпреки непопулярните икономически мерки на финансовия министър в първия кабинет „Борисов”, премиерът заяви, че твърдо стоял зад Симеон Дянков.

 

„След него държавата се срина. Хайде пак дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата", пошегува се Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. 

 

Той изнесе дълга реч пред делегатите на VI-я зимен университет на Младежи-ГЕРБ, провеждащ се в Сандански.  

Още по темата

 

„ГЕРБ мина през пубертета, днес имаме една зряла партия", заяви още Борисов. Той обясни на делегатите, че са там, защото в Европа има държави, които гледат отговорно на своите външни граници.

 

„Регионът е тежък, вижте какво става с Гърция, аз не съм оптимист, външният й дълг е 60%, но има и такива със 100", коментира премиерът. 

 

Според него при предишното им управление България спазвала финансовата дисциплина, но дошъл метежът, свалил го от власт. 

 

Вземаме заем от 16 милиарда, но 12 са старите задължения. Ако не ги платим, България се срива", каза Борисов. Той заяви, че от година и половина предупреждавали, че „експериментът Орешарски" ще срине държавата.

 

„Парите ни трябват, дадохме 50 милиона за коледни надбавки, хората го приеха добре. Идва и Великден, ще има пак надбавки, ето ви 100 милиона", поясни Борисов. 

 

Той каза, че някои от коалиционните им партньори имат право заради това, че финансовият министър Владислав Горанов не им е обяснил.

 

Според него ако не се занулят дълговете на НЕК, ще имаме проблем с рейтинговите агенции. Той онагледи ситуацията по следния начин:

 

Ситуацията в момента е като с краставата жаба, сложена в тенджера с вода върху котлона. Тя, жабата, ще кряка докато умре без да разбере", поясни премиерът. Според него от 25 години енергетиката се източва и унищожава системно.

 

„Не може да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино, парламентаристите да кажат какво да правим с ДКЕВР", призова Борисов. 


Той продължи, че 3-4 милиарда са нужни, за да се национализират ЕРП-тата. 

 

"Пак заем ли да вземаме, обидиха ме, че сложиха само Влади Горанов на банкнотата от 16 милиарда лева, а мен не", продължи Борисов.