Обвинението иска делото да започне отначало

Аржентински прокурори заявиха, че са обжалвали решението да се прекрати започнатото от тях дело срещу президента на страната Кристина Киршнер за предполагаема защита на иранци, обвинени в съучастие в бомбен атентат през 1994 г.

 

Според новия прокурор по делото Герардо Полисита съдия Даниел Рафекас прекалено прибързано е взел решение за неговото спиране, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Обвинението иска делото да започне отначало срещу президента, което първоначално беше започнато от техния колега Алберто Нисман, който загина при съмнителни обстоятелства след като отправи обвинения срещу Киршнер в защита на високопоставени ирански длъжностни лица, които са били разследвани за участие в бомбения атентат срещу еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г.

 

Нисман беше открит в дома си с огнестрелна рана в главата като първоначалното предположение на следователите беше, че става въпрос за самоубийство. Според Киршнер той е бил манипулиран от бивши агенти на разузнаването, които в последствие са го убили, за да могат подозренията да паднат върху нея.