БСП и Плевнелиев обсъдиха 16-те милиарда дълг и санкциите срещу Русия

Заемът от 16 млрд. лв. и икономическите санкции, наложени от ЕС върху Русия, контрасанкциите и негативния резултат от тях върху българската икономиката бяха сред основните акценти на срещата между президента и „БСП – Лява България”.  

 

„БСП участва в тези консултации като опозиционна политическа група. В този смисъл, част от темите, които предлага държавният глава, са отговорност на управляващите политически сили и основно на ГЕРБ”, заяви след консултациите Кристиан Вигенин. 

 

„Само по данни от Министерство на икономиката общите преки загуби за страната ни от санкциите срещу Русия за миналата година са над 50 млн. долара”, подчерта той. Вигенин допълни, че преките ефекти от тези санкции засягат една сравнително ограничена група предприятия и производители, но косвените засягат много по-голям кръг фирми. 

 

„Изразихме безпокойствието си, че не се предприемат никакви мерки за създаване на компенсационни механизми за тези предприятия, нито се предприемат каквито и да е мерки за подкрепа на производителите за търсене на нови възможности за износ”, обясни бившият външен министър. 

 

 

Кристиан Вигенин подчерта, че тези санкции са доказали, че не водят до политически ефект, което дори от американска страна е било признато преди дни. Той обясни, че според левицата външната политика на България, особено по отношение на Украйна, трябва да бъде водена без комплекси. 

 

Вигенин посочи още, че левицата е критикувала управлението за липса на мерки за икономически растеж и създаване на работни места.

 

"Безпрецедентният заем от 16 млрд. лв. поставя сериозен финансов риск пред страната”, заяви от своя страна Чавдар Георгиев. По думите му този заем е сключен и ратифициран в противоречие с Конституцията, Закона за държавния дълг и с решения на МС. 

 

Чавдар Георгиев обясни, че левицата е изразила и своето безпокойство, че самият ратификационен процес е бил твърде формален и по-скоро пазарлък, в резултат от който някои партии коренно са променили позициите си.